Pauline Smink:

‘Iets kleins doen, is al heel fijn’

In februari is de oma van Pauline Smink overleden aan de gevolgen van Alzheimer. De inzamelingsactie & Spinningmarathon van MAGGY’S steunt ze dan ook van harte. Pauline is eigenaresse van Grand-Café & Partycentrum De Kooi. Op zaterdag 2 juni verzorgen zij de hapjes tijdens de Spinningmarathon.

Wanneer ontdekten jullie als familie dat je oma Alzheimer had?

“Dat begon zo’n 5 jaar geleden. Het sloop erin. Ze was vergeetachtig. Dat gooi je dan op ouderdom. Op een gegeven moment werd het steeds erger. Na een onderzoek volgde de diagnose. We hebben haar zo lang mogelijk thuis laten wonen, bij mijn opa. Tot het echt niet meer verantwoord was. Toen is ze naar zorghotel Villa Hooghe Heide in Kattenbroek gegaan.”

Hoe gingen jullie daarmee om, als familie?

“In het begin vond ik het best moeilijk. Mijn oma had het toen ook nog door en na een bezoek vond ze het echt niet leuk dat je weg ging, en zij daar moest blijven. Verstandelijk weet je dat het niet anders kan, en toch voel je je dan schuldig. Als familie hebben we veel opgevangen. In een app-groep regelden we alles: zodat ze iedere dag bezoek had.”

Wat vond je het moeilijkste?

“Het moment dat ze naar het verzorgingshuis ging en het moment dat ze ons niet meer herkende. Ze reageerde wel op mij, maar ze had toen niet meer door dat ik haar kleindochter was. Daar ik altijd een hele goede band met haar heb gehad, is dat echt heel erg. De laatste maanden ging ze heel hard achteruit. Toch hebben we er alles uitgehaald en probeerden we er wat van te maken. Iets heel kleins doen, kan al heel fijn zijn. Dan nam ik haar in haar rolstoel mee de tuin in, om bloemen te kijken. Dat vond ze geweldig. Dat zou ik ook graag als tip willen geven: probeer als familie toch zoveel mogelijk tijd door te brengen met je dierbare die deze ziekte heeft. Dat is niet altijd makkelijk, maar voor die persoon wel heel fijn.”

Wat vind je van de actie & Spinningsmarathon van MAGGY’S?

“Het is een super idee. Ik denk dat er nog heel veel onderzoek mogelijk is, zodat er ooit een keer een medicijn komt voor deze ziekte. Ik draag de actie dan ook een heel warm hart toe, zodat we zoveel mogelijk geld binnenhalen voor de stichting Alzheimer.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *